In de Moedige Moeders podcast vertellen de moeders uit mijn cursussen en coachingstrajecten hun mooie bevallingsverhalen. Luister naar de moeders die het anders doen dan ze zelf hebben gehad, dan hun omgeving en de maatschappij van ze verwacht en hoor hoe krachtig ze zijn en ze dichtbij zichzelf blijven, ook als het spannend wordt.
Wat is een lotusgeboorte?
Bij een lotusgeboorte wordt de navelstreng na de geboorte niet doorgeknipt. De placenta blijft via de navelstreng verbonden aan je kindje, totdat het vanzelf afvalt na een aantal dagen. Als ik hier in mijn cursus over vertel krijg ik nog geregeld vragende gezichten en ik merkte dat het zelfs in mijn cursus moeilijk bespreekbaar was, omdat er zo’n oordeel op deze manier van geboorte zit.
Tijd om dit aan te pakken en bespreekbaar te maken, want de stellen die hiervoor kiezen zijn onwijs enthousiast over deze manier van de overgang van baarmoeder naar de wereld. Het geeft je kindje een zachte landing in het leven. Ik ontmoette Gina en haar partner in mijn zwangerschapsyoga cursus MOEDERENERGIE.
Ze kozen samen al vroeg in de zwangerschap voor een lotus geboorte van baby Eli: “Toen wij in de zwangerschap stapten wilden we eigenlijk heel bewust alle stappen doorheen gaan. We luisterden veel naar podcasts en lazen boeken, en spraken met de mensen om ons heen. Er was een dag waarop we een lotusbevalling tegenkwamen. Wij wisten allebei niet wat het was en niemand in onze omgeving wist wat het was. Wij vonden het gelijk heel fascinerend en heel vreemd dat we daar nooit over na hadden gedacht dat die optie er ook is.”
“Bij ons was bekend dat je de navelstreng doorknipt en je er een clipje op plaatst en dan wacht totdat hij afvalt. Toen zijn we verder gaan kijken naar waarom mensen die keuze maken en wat de gedachte erachter is. Vanaf dat moment twijfelden wij dus niet meer om het te doen. Het was eigenlijk zo logisch dat de natuur het op deze manier heeft bedacht. Dat we niet meer konden denken aan doorknippen.”
We echt wel een paar keer van ons pad afgeduwd door mensen die het eng vonden. Ze gaven aan dat we misschien toch op moesten passen. We hoorden zelfs dat het niet zou kunnen, omdat je baby zou kunnen overlijden. We kregen de gekste reacties.
Wat bracht je iedere keer toch weer terug?
“De gedachte aan de natuur. Dus we dachten eigenlijk de hele tijd bij elke stap die we maakten: hoe zou de natuur het bedacht hebben? Wij geloven ook in dat energetische gedeelte, dat de baby en de placenta zelf beslissen wanneer het goed is. Ook dat het lichaam het zelf aangeeft wanneer het goed geheeld is en dat het moment er is om los te laten. “
Bij een lotusbevalling ga je vanuit dat het een zachtere overgang is naar de wereld: “Als je bedenkt dat je baby negen maanden lang verbonden is met de placenta. Dan lijkt het me ook heel vreemd als je dan ineens los moet komen. Dan heb je al zo’n levenservaring meemaakt van een bevalling. Dan wordt ook nog eens gelijk je grootste vriend van je weggenomen. Dat vond ik best wel heftig om te bedenken vanuit baby perspectief. Hoe fijn zou het dan zijn als je dan al in die nieuwe wereld terecht komt. Dat je dan nog eventjes tijd hebt om afscheid te nemen van hetgeen wat je al die tijd in leven hebt gehouden.”
Moet je nou in de voorbereiding op je bevalling rekening houden met een lotusgeboorte?
“Ja en nee. Ja, praktisch gezien. Dat je voorbereid bent. Nee, omdat je er niks voor nodig hebt. Als je gewoon heel simpel en natuurlijk denkt heb je eigenlijk niks nodig, maar praktisch gezien zou ik het wel adviseren dat je een verloskundige en een kraamverzorgende zoekt die je gedachten ondersteunen. Want wie weet zijn er wel verloskundigen en kraamverzorgers die zeggen daar begin ik niet aan of ik vertrouw dat niet.
Daarnaast heb je ook nog hele kleine praktische dingen nodig, je hebt bijvoorbeeld een mandje nodig waar de placenta in kan. Wij hadden dan een mandje met een hendel, zodat je ook nog zelf de baby kan dragen en dan het mandje met de placenta om je schouder kan dragen. De placenta verzorg je met zout en lavendel. Wij hadden dan ook nog rozenblaadjes om het te versieren.
Hoe verzorg je de placenta na de geboorte bij een lotusgeboorte?
- Het enige wat je hoeft te doen is de placenta schoon te maken met water, gelijk na de geboorte.
- De volgende ochtend leg je zout over de placenta met lavendel voor de geur. De rozenblaadjes zijn puur voor hoe het eruit ziet. Dat is het visuele gedeelte.
- In het mandje leg je een hydrofiele doek om eventueel bloed dat nog uit de placenta komt op te vangen. Verder hoeft het niet te worden afgesloten met een doek. Dus de bovenkant kan open blijven.
- Vervolgens kun je verschillende gedroogde kruiden over de placenta leggen.
- Na een aantal dagen komt de navelstreng vanzelf los van de navel van je baby.
Begint de placenta ook te ruiken bij een lotusgeboorte?
“De visite die langs is geweest heeft niks geroken van de placenta Dat is iets waar we van tevoren wel over na hadden gedacht. Ik hoorde mensen die ervaren hebben dat het heel aards ruikt. Het is toch een orgaan. Wij echt totaal niks ervan geroken.”
“We hadden in eerste instantie het idee dat we die eerste week helemaal geen visite zouden ontvangen. Toen Eli er was, waren we zo enthousiast! Wij wilden gewoon goede vrienden familie kennis laten maken met hem. Dus daar hebben we ons niet aan gehouden. We wel gewoon mensen uitgenodigd. Wat wel heel interessant was.
Door die placenta die nog aan hem vast zit worden mensen veel rustiger. Voor de visite was het ook heel iets spannend, iets nieuws. Je bent daar ineens heel voorzichtig mee. Nog voorzichtiger dan hoe je normaal met een baby omgaat.
En de mensen die zich afvroegen dus tijdens je zwangerschap of het veilig was. Zijn zij wel geweest?
“Ja dat was heel grappig, want we hadden best wel wat mensen die er sceptisch over waren. Maar veel mensen in onze omgeving. Zeker vrienden die nog kinderen willen denken er nu over of ze het ook willen gaan doen.”
Hoe is het moment van loslaten van de placenta?
“Dat ging vrij vlot. Na drieënhalve dag viel hij er al af. Ik was hem aan het verschonen s’avonds. Ik pakte een rompertje en ik legde hem even op bed neer. Ik keek even naar rechts. Vervolgens kijk ik terug en zie ik dat hij met die navelstreng zat te spelen. Dat was heel dubbel. Het was aan de ene kant heel verdrietig, alsof er iets verbroken is. En aan de andere kant was het juist heel erg mooi. Het moment samen was van Eli en de placenta en dat alles gewoon natuurlijk was verlopen. Dit was het moment om weer een stap verder te gaan.”
Heb je een tip voor stellen die denken over een lotusbevalling?
“Ja, als je al besloten hebt dat je het zelf wilt, laat je dan niet beïnvloeden door de mensen om je heen. Ik denk dat, dat heel snel kan gebeuren. Omdat niet veel mensen het gewend zijn of een keer hebben gezien. Dan ga je gewoon snel voor het veilige. Maar als dit iets is wat goed voelt en wat heel erg bij je past. Blijf daar gewoon achter staan. Ga dan terug naar wat de reden was waarom je ervoor koos. Als je nog steeds overtuigd bent, ondanks alle berichten die je hoort uit je omgeving, blijf er dan bij.”
Wil je weten wat ze deden met de placenta van Eli nadat de placenta was losgekomen? Luister hier dan de hele podcast.
Wil jij je ook krachtig voelen tijdens je bevalling, ook als je het anders wilt dan anders?
Woon je in de omgeving van Rotterdam? Meld je dan aan voor MOEDERENERGIE. Of volg op je eigen tempo de online audio geboortecursus SYNERGY.